Bodzás eper lekvár


Bodzás eper lekvár

Hozzávalók:
1,5 kg eper
35 dkg cukor (nádcukor vagy nyírfacukor is lehet)
1 citrom leve
10 bodzavirág ernyő

Elkészítés:
Az epret megmosom, alaposan átnézem, ha van benne hibás, azt félreteszem. A hibátlan gyümölcsöket felkockázom, majd a cukorral és a citrom levével összeforgatom és 3-4 órát állni hagyom, hogy levet eresszen. Ezt követően a tetejére teszek 10 bodzavirág ernyőt úgy, hogy a virágok érintkezzenek az eperrel, az eper levével, kicsit bele is nyomkodom. Lefedem és 12 órát pihentetem a hűtőben. Ezután a bodzavirág ernyőket leszedem róla, átöntöm egy 2 literes vaslábasba, majd forralom pár percet. A habot lekanalazom a tetejéről.
Ha elérte a megfelelő állagot, sterilizált üvegekbe töltöm színig. Rácsavarom a kupakot, fejtetőre állítom, bebugyolálom egy meleg takaróba és ott hagyom kihűlni. Másnap felcímkézem és mehetnek a kamrapolcra.
Én jobban szeretem a kicsit hígabb dzsemeket, lekvárokat, a hűtőbe téve még úgyis szilárdulnak és jól kenhető lesz.
Az eredeti recept ír még 2 bodzavirág tányér virágait is a dzsemhez, de mivel az áztatás során elég sok virág belekerült én ezt hanyagoltam. Aki nem szeretné, hogy a virágok bele kerüljenek, amikor levet enged a cukros citromos eper, le lehet szűrni, az eperlébe áztatni a bodzavirágokat. Ebből könnyen kiszűrhető majd az estlegesen lepotyogó virág.

+ There are no comments

Add yours