Levedula


Levedula

A levendula egy olyan romantikus virág, amelyet előbb, vagy utóbb mindenki ültetni akar a kertjébe. Kétségtelen tény, hogy a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de megpróbálhatjuk máshol is ültetni, remélve, hogy alkalmazkodik az élőhelyéhez.

Elvégre Anglia aligha tekinthető száraz vagy napos helynek, mégis az angol kertészetek híresek a levendulatermesztéséről. Gondoljunk a ’Hidcoteés a ’Mustead fajtájú levendulára, a két legellenállóbb és legkedveltebb fajtára.

Megérkezett az ősz, így most ez a legjobb alkalom, hogy beszéljünk a levendulaültetéséről!

Ültetési szabályok:

Mint a legtöbb növénynél a siker titka, hogy milyen termesztési körülményeket tudunk biztosítani, és milyen fajtát választunk. A levendula jól tűri a sokféle ültetési feltételt, de a legjobban a jó vízelvezetésű talajban növekszik, ahol lehetőleg egész nap éri a napsütés. Mint sok más illóolaj tartalmú növényesetén a magas illóolaj tartalmat a napsütés órák befolyásolják. A lúgos, és különösen a meszes talaj fokozza a levendulaillatot.

Legreálisabban arra kell számítani, hogy ha az időjárás megfelelő is, a növények egy része tönkremegy a hideg, fagyos tél, és a nedves, párás nyári időjárás következtében. A levendula egy ellenálló növény és rendkívül jól bírja a szárazságot. Ugyanakkor ültetéskor nem kell sajnálni a szerves – lehetőleg marhatrágyát, és az első növekedési szakaszban az öntözést.

Speciális szempontok:

A hidegnél veszélyesebb a nyirkosság, ami elpusztítja a növényt. Nyirkosság keletkezhet a téli hónapok alatt gyökéren keresztül, vagy ha magas a páratartalom nyáron. Ha a páratartalom problémát okoz, meg kell győződni, van-e elég hely a növények között, ahhoz hogy szabadon áramoljon a levegő és a növényt egyenletesen éri-e a napsütés.

Azokon a területeken, ahol télen a talaj rendszeresen lefagy védeni kell a növényt a talaj letakarásával. Védeni kell a növényeket a zord, téli széltől is. Kövek, vagy téglafal további védelmet adhatnak.

 

+ There are no comments

Add yours