Kajszibarack lekvár


Kajszibarack lekvár

A kajszit héjazás nélkül kimagozzuk, rossz részeket kivágjuk, majd lemérjük. Minden kilogrammra 50-60 dkg cukrot szórunk, és másnapig állni hagyjuk. Másnap a levét leöntjük, a gyümölcsöt kézzel, alaposan összenyomkodjuk, vagy ledaráljuk. Feltesszük főzni, forrástól számítva jó 20 percig kell forralni, közben folyamatosan kell kevergetni, hogy oda ne égjen. Melegen üvegekbe töltjük, majd a nyitott üvegeket egymás mellé rakva tiszta ruhával letakarjuk. Így hagyjuk kihűlni. Másnapra megbőrösödik a teteje, amire csipet szalicilt szórunk, és akkor lezárhatjuk őket.

Megjegyzésem: Főzési időnek 20 percet írtam, de ez változó lehet a gyümölcs mennyisége, és az, hogy mennyi levet öntöttük le róla. Ha egyszerre nagy mennyiséget főzöl be, akkor inkább úgy írom, hogy akkor jó, ha a fakanalat a lábos alján elhúzva nem rögtön folyik össze a két oldal. A leöntött lé szörpként fogyasztható, hűtőben pár napig eláll. Amikor túl sok a lé és félek, hogy pár nap alatt nem fogyasztjuk el, akkor felforralom, és üvegekbe töltöm tartósítószer nélkül. Így meghosszabbítom az eltarthatóságát.

+ There are no comments

Add yours